Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Ingredience 

Těsto: 
• 80 dkg hladké mouky 
• 15 dkg rostlinného tuku (hera) 
• 4 celá vejce 
• 28 dkg prosátého moučkového cukru 
• 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký) 
• 14 tlučených nebo umletých hřebíčků 
• 1 kávová lžička skořice 
• 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu 
• 1 lžička sody 
• na potření 2 celá rozšlehaná vejce 

Poleva: 

• 2 bílky 
• 23-30 dkg moučkového cukru 
• citronová šťáva 

Postup: 

Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc. 

Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.