Gerlachovské řezy s ořechovou náplní
Ingredience
• 450 g hladké mouky
• 300 g másla (nebo jiného tuku)
• 3 žloutky
• 3 lžíce moučkového cukru
• 1/2 lžičky sody
• 20 g droždí
• trochu mléka
• 250 g mletých ořechů
• 250 g moučkového cukru
• trochu mléka a rum na zvlhčení
• marmeláda (může být kyselejší, je to lepší)
Postup
Na vál dáme mouku, žloutky, cukr, sodu a droždí rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a ihned (bez kynut) vyválíme 3 pláty velikosti plechu. Na vymaštěný plech dáme 1 vyválený plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi ořechů a cukru, zvlhčíme (pokropíme ) trochu mlékem a rumem, zakryjeme 2 plátem těsta, který namažeme marmeládou, posypeme druhou polovinou směs z ořechů a cukru, pokropíme mlékem a rumem, zakryjeme 3 plátem těsta a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.