Domácí vánočka od našeho dědečka

Domácí vánočka od našeho dědečka

Ingredience:

• 1 kg hladké mouky (speciál) 
• špetka soli 
• 15 dkg cukru krupice 
• 7 dkg droždí 
• 20 dkg másla 
• 1 vanilkový cukr 
• citrónová kůra 
• 2-3 vejce 
• 0,40 litru mléka 
• 15 dkg rozinek 
• hrst sekaných mandlí na posypání

Postup:

Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme téměř hodinu při teplotě 170-190 stupňů Celsia.